Kívül-belül Tisza-tó (1 nap) június 23.

Június 23. szombat

Túránkat elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretnének 1 nap alatt a lehető legtöbbet látni a Tisza-tó világából, akik szeretnék 1 nap alatt kívül-belül megismerni a tavat. A gyorsaság és alaposság érdekében a délelőttöt kerékpáron töltjük, és a Tisza-tó legészakibb, Valki-medencéjét kerüljük meg az Eurovelo11-es kerékpárúton, majd délután kenukba szállunk és közelebbről is szemügyre vesszük a tó élővilágát.

Délelőtt: kerékpártúra a Tisza-tavon

A kerékpártúra a part menti gáton vezet, a víz és a horizontba enyésző alföldi táj között. Aki csak a kerekezés miatt választja a programot az is magára talál, de a tavat körül ölelő táj szépsége számukra is rejteget felfedezni valót. Aki pedig a vízparti élővilágra is kíváncsi az itt igazi paradicsomra talál.

Poroszlóról északi irányba indulva a Tisza-tó legcsendesebb, legvédettebb területén kerékpározhatunk. Igaz, ezen az útvonalon a Ráboly-majortól Tiszadorogmáig nincs aszfalt, csak kavicsos borítás, ez a csendnek az ára. 🙂 Tiszadorogmánál vízre szállunk, de egyelőre még nem kenukba csak egy tiszai kompba, ami átvisz minket a folyó túloldalára, hogy a Tisza mentén dél felé folytathassuk utunkat Tiszafüred irányába. Tiszafüredről a forgalmas 33-as út veszélyeit elkerülendő vonattal térünk vissza Poroszlóra.

A kerékpáros túra távja 40 km, ami 3-4 óra alatt kényelmesen teljesíthető.

Délután: vízitúra a Tisza-tavon

A vasárnapi napot az Egertől 50 km-re fekvő Tisza-tavon töltjük. A Tisza-tó valóságos vízi paradicsom számtalan szigettel, holtággal, lagúnával, hangulatos nádasokkal, tündérrózsa-mezőkkel tarkítva. Magyarország második legnagyobb tava rendkívül kedvező a vizes élőhelyek madárfajai számára, ennek köszönhetően mintegy 200 madárfaj lelt otthonra ebben a mesés környezetben.

A túránk során a Tisza-tó vadregényes vízivilágának esszenciájából kapunk ízelítőt, hiszen útvonalunk az ártéri facsoportok által szegélyezett vízmosások és a nádasok közt megbúvó belső tavak legszebbikeit érinti (Porong-tava, Ispán-tava).

A balesetvédelmi oktatást, valamint az evezés alapjainak bemutatását követően ellökjük hajóinkat a parttól. A nap folyamán rövid túrát teszünk a Tisza-tó néhány szűk csatornájának, és nagyobb, nyílt vízfelületeinek érintésével, megfigyeljük a mellettünk szárnyra kapó vízimadarakat, gyönyörködünk a tündérrózsák márványosan tündöklő fehérségében, majd a nap élményeivel eltelve térünk vissza a Poroszlóra.

A túra ára:

  • Részvételi díj: 4 000 Ft/fő
    A részvételi díj tartalmazza a kerékpár, bukósisak, kenu és mentőmellény bérlést, valamint a túravezetést. A részvételi díj nem tartalmazza az utazás költségét, a komp és vonatjegyeket.

[pw_map address=”3300 Eger Bajcsy-Zsilinszky u. 17-19.”]

Találkozási pont: 3300 Eger Bajcsy-Zsilinszky u. 17-19.