Egerszalók kerékpártúra

 

Ezt a túrát azoknak ajánljuk, akik inkább kiépített, aszfaltos utakon szeretnek kerékpározni és érdekes, egyedi élményekre vágynak.

Egerből egy kis forgalmú, gyönyörű tájakon keresztülvezető úton jutunk el Egerszalókra. A kis község vonzereje a környék természeti szépségeiben rejlik.

Igazi nevezetessége a föld mélyéből feltörő hévízforrás. A domboldalon lefolyó víz 1900 négyzetméteres mészkőlerakódást – sódombot épített.


A falu határában kaptárkövek találhatók, melyek valószínűleg vulkáni utóhatások következtében feltört kovasavas meleg vizek hatására erősebben átkovásodott riolittufa maradványai. A kaptárkő elnevezés onnan ered, hogy a riolittufa tömbbe kunyhót vágtak, kő fekhellyel és polcokkal. A falu déli részén igen érdekes látogatást tehetünk a barlanglakásokból kialakított skanzenben, ahol a 19. században tufakőbe vájt, korhűen berendezett otthonokban barangolhatunk.

A kirándulók egyik legkedveltebb célpontja a Laskó-patakon felduzzasztott tó, mint az Egri Bükkalja legnagyobb felszíni vize, amely élő- és madárvilágával jelentős természetvédelmi értéket jelent.

Miután kigyönyörködtünk magunkat az itt élő 217 madárfaj egyik példányában, vagy meglestük a horgászokat, ismét Eger felé vesszük az irányt.

Hazafelé utunk másfelé, a régi Szalóki út mentén vezet, melyen a Szépasszonyvölgyön keresztül érhetünk vissza kiindulási pontunkhoz, az Egerbike kerékpárkölcsönzőhöz.

 

 

A túra jellemzői:

 

  • Táv: 25 km
  • Kölcsönzési idő: 6 óra
  • Végigjárhatóság: túrakártyával (egyénileg), vagy túravezető igénybevételével.

 

Csoportoknak kedvezmények 10-30%!!!!

[pw_map address==”3300 Eger Bajcsy-Zsilinszky u. 17.” disablecontrols=”false” enablescrollwheel=”true”]

 

Találkozási pont: 3300 Eger Bajcsy-Zsilinszky u. 17-19.